A libamáj export története
Magyarországon a lĂşdtenyĂ©sztĂ©s Ă©s a libatömĂ©s több Ă©vszázados hagyományokra vezethetĹ‘ vissza. Ennek egyik legrĂ©gibb Ărásos dokumentuma II. UlászlĂł magyar király 1514. Ă©vi dekrĂ©tumának 19. cikkelyĂ©ben olvashatĂł, a jobbágyoktĂłl járĂł libajövedelmekkel kapcsolatban:
"... továbbá adjanak uraiknak évenként 2 libát, tudniillik egy fiatalt pünkösd ünnepére, és egy vénebbet Szt. Márton püspök és hitvalló napján..."
A magyar libamáj exportra vonatkozĂł elsĹ‘ megbĂzhatĂł adat 1870-bĹ‘l származik. Anton Hirschfeld ebben az Ă©vben alapĂtotta meg vállalatát, az Erster Ă–sterreich-Ungarn Gaensebeberexport cĂ©get. Budapesten Ă©s GalgĂłcon a beszerzĂ©s zajlott, mĂg BĂ©csben, Strasbourgban Ă©s Párizsban az Ă©rtĂ©kesĂtĂ©s lebonyolĂtása folyt.
Mivel korábban Magyarországon nem volt kötelezĹ‘ adatszolgáltatás, libamáj exportunk alakulásárĂłl csak 1882 Ăłta állnak rendelkezĂ©sre rĂ©szletes adatok. Az elsĹ‘ hiteles adatok nagyságrendje valĂłszĂnűsĂti, hogy a Hirchfield cĂ©g tevĂ©kenysĂ©gĂ©t megelĹ‘zĹ‘en nem volt számottevĹ‘ kivitele az országnak. AmĂg 1882-ben mĂ©g csak 27 tonna libamáj kerĂĽlt exportra Ă©vente, addig 1889-ben már Ă©vi 100 tonna, 1938-ban pedig már Ă©vi 497 tonna libamáját adtak el kĂĽlföldre.
A magyar libamáj export alakulása
Tonna | |
1882 | 29,00 |
1889 | 100,00 |
1928 | 247,00 |
1933 | 272,00 |
1938 | 497,00 |
A II. világháborĂş elĹ‘tt a magyar baromfi feldolgozĂł vállalatok nem vĂ©geztek libabontást, termĂ©keiket beles libakĂ©nt exportálták. EbbĹ‘l az következik, hogy a kivitel lĂ©nyegesen meghaladta a statisztikai adatokban jelzett mennyisĂ©geket. 1938-ban a rekordnak számĂtĂł 50 sĂşlyvagon libamáj mellett, becslĂ©sek szerint további 18-20 vagon libamáj kerĂĽlt ki beles libakĂ©nt az országbĂłl. A teljes export 75-85%-a Franciaországba, a többi a nĂ©met Ă©ttermek Ă©tlapjára kerĂĽlt. Ekkoriban - csekĂ©ly mĂ©rtĂ©kben ugyan- de libamáj konzerv gyártás is volt az országban. Ezek előállĂtásával a Weiss ManfrĂ©d konzervgyár Ă©s nĂ©hány kisebb ĂĽzem foglalkozott. Az 1939 Ă©s 1944 közötti Ă©vekrĹ‘l nincs adatunk, az export mennyisĂ©ge jelentĹ‘sen csökkent, a fĹ‘ irányvonal pedig NĂ©metországra helyezĹ‘dött át. A háborĂş utáni gazdasági Ă©s politikai intĂ©zkedĂ©sek hatására a kivitel tovább csökkent, 1956-ban mindössze 28 tonnányi libamáj kerĂĽlt exportra.
A '60-as Ă©vektĹ‘l azonban ismĂ©t keresett exportcikk lett a libamáj, a termelĂ©si kedv is megnövekedett Ă©s az export folyamatos növekedĂ©snek indult. Kialakult a termelĂ©s bázisát adĂł törzsállomány, aminek alapját a magyar lĂşdfajta adta. Ez igen jĂł májtermelĹ‘, a magyar libamáj máig tartĂł világhĂrnevĂ©t ennek a fajtának a mája alapozta meg.
Az Ă©vtizedek során összegyűjtött nagy szakmai tapasztalat a májliba hĂzlalásában, az állatok viselkedĂ©sĂ©nek egyedi megfigyelĂ©sĂ©ben, Ă©s a gondos, jĂłl megszervezett kis falkás háztáji tömĂ©sben tette lehetĹ‘vĂ©, hogy a magyar libamáj kiválĂł minĹ‘sĂ©gű, világhĂres termĂ©k.